Μία ιδιαίτερα χρήσιμη επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς και μαθητές-τριες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15-05-2024 στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λ.Τ. Καρδίτσας. Εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής ομάδας του ΕΚΑΒ Καρδίτσας και συγκεκριμένα η κ. Γιαννάκα Μαρία και ο κ. Κρόκης Μιχάλης, παρουσίασαν στο εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό του σχολείου τεχνικές με τις οποίες μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει Πρώτες Βοήθειες προς τον συνάνθρωπο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του.

Καθημερινά στο σχολείο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ή στο δρόμο μπορεί να συναντήσουμε επείγουσες καταστάσεις, επικίνδυνες για τη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί ο καθένας μας να επέμβει και με τις κατάλληλες τεχνικές να βοηθήσει όποιον κινδυνεύει μέχρι να φτάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Οι εκπρόσωποι λοιπόν της εκπαιδευτικής ομάδας του ΕΚΑΒ Καρδίτσας έδωσαν με απλό και παραστατικό τρόπο μια σειρά από οδηγίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η καρδιακή ανακοπή, ο πνιγμός από ξένο σώμα, οι αιμορραγίες και τα κατάγματα, με έμφαση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση(ΚΑΡΠΑ). Παρουσίασαν επίσης τον τρόπο χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και ενημέρωσαν για τα σημεία εγκατάστασης του συγκεκριμένου μηχανήματος στην πόλη της Καρδίτσας.

Ήταν ένα σπουδαίο σεμινάριο που θα έπρεπε να γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε σχολείο και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε όλοι μας να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε σε μια επείγουσα κατάσταση, γιατί τελικά είναι το πιο όμορφο πράγμα το να σώσεις μια ζωή.